اکنون همه مسئولان مربوطه به اتفاق، نسبت به تأمین منابع مالی و راه اندازی متروی پرند تأکید دارند و تعیین تکلیف زمینهای اطراف مترو گام نهایی برای تعیین سرنوشت این پروژه است اما به نظر میرسد وعدههای اجرای گام آخر تا رسیدن به سرانجام فاصله دارد!
به گزارش صدای پرند به نقل از تسنیم، ایجاد شهرهای جدید در اطراف کلانشهرها، پدیدهای رایج در بسیاری از شهرهای دنیاست و کشور ما هم از قاعده مستثنی نیست؛ کلانشهر تهران نیز با تعدادی شهرهای اقماری مواجه است که اکنون جمعیت قابل توجهی دارند و سهم آنها در ترددهای روزانه شهری به تهران رقم قابل توجهی را به خود اختصاص میدهد که بدون شک در ترافیک و آلودگی هوا نیز مؤثر است.
از این رو تأمین زیرساختهای حمل و نقل عمومی به ویژه سامانههای ریلی یکی از راههای اتصال کلانشهر تهران به این شهرهای اقماری است تا به سهم خود به کاهش معضلات دیرینه تهران یعنی ترافیک و آلودگی هوا کمک کند.
پرند هم یکی از شهرهای اقماری است که در ۳۵ کیلومتری غرب تهران واقع شده و از دهه ۸۰ تاکنون قرار است از طریق مترو به تهران متصل شود؛ مطالعات و بخشی از عملیات اجرایی پروژه خط مترو تهران – پرند در سال ۱۳۸۴ توسط وزارت راه و شهرسازی آغاز و سال ۱۳۹۱ کل پروژه به شهرداری تهران واگذار شد.
بخشی از پروژه حد فاصل ایستگاه شاهد تا شهر آفتاب به طول ۴ کیلومتر در ابتدای سال ۱۳۹۵ و بخش دیگر از ایستگاه شهر آفتاب تا فرودگاه امام خمینی(ره) به طول ۲۶ کیلومتر در مردادماه سال ۱۳۹۶ تکمیل و مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
اما بخش نهایی این طرح که از ایستگاه فرودگاه امام خمینی(ره) تا ایستگاه پرند امتداد داشته و حدود ۲۰ کیلومتر مسافت را شامل میشود، علیرغم پیشرفت ۹۰ درصدی عملیات ساختمانی، به دلیل کمبود اعتبارات، کامل نشده است.
این ۷۵۰ میلیارد تومان!
علی امام مدیرعامل شرکت راه آهن شهری تهران و حومه اول آذر امسال، در جریان بازدید خبرنگاران از متروی پرند، گفت: سناریویی که سال گذشته در شرکت مترو پیشبینی کردیم این بود که یک لاین از مسیر مترو پرند را راهاندازی کنیم که این امر به ۷۵۰ میلیارد تومان هزینه نیاز دارد و در این صورت میتوان یک ساله این پروژه را به بهرهبرداری رساند. تامین منابع به حمایت دولت نیاز دارد البته ما به محدودیتهای دولت نیز واقف هستیم از این رو سال گذشته پیشنهاد دادیم زمین ۲۵ هکتاری متعلق به شرکت عمرانی شهرهای جدید به پیمانکار تعلق گیرد تا بتوان انجام پروژه را سرعت داد.
وی افزود: ما انتظار نداریم دولت ۶۵۰ میلیارد تومان نقدینگی را تامین کند اما میتواند همین زمین را مورد استفاده قرار دهد و از ظرفیت غیرنقد و تغییرات کاربری این زمین، کار را پیش برد.
اما در ماه های اخیر سایر مسئولان نسبت به این پروژه چه واکنشی نشان دادند؟
احمد وحیدی وزیر کشور طی بازدید سرزدهای که اوایل آذر امسال از این پروژه داشت بر حل فوری مشکل اعتباری متروی پرند تأکید کرد و علیرضا زاکانی شهردار تهران نیز با اشاره به جلسه خود با رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی گفت: در این جلسه حمل و نقل ریلی در استان تهران به عنوان یک موضوع یکپارچه مد نظر قرار گرفت و قرار شد با همکاری شرکت مترو تهران، شرکت راهآهن جمهوری اسلامی و با پشتیبانی که از سوی وزارت راه و استانداری انجام میشود بتوانیم شرایطی را ایجاد کنیم تا موضوع حمل و نقل بین استانی حل شود.
شهردار تهران افزود: در این جلسه تصمیم گرفته شد طی دو هفته تحقیقات لازم ناظر به تکمیل مترو پرند، مترو تهران – ورامین، رفع موانع اولیه برای ادامه مترو تا پردیس و ایجاد تمهیدات لازم برای ارائه خدمت ریلی در هشتگرد انجام شود.
محسن منصوری استاندار تهران نیز اوایل دی ماه با اشاره به نیاز ۷۰۰ میلیارد تومانی این پروژه برای راهاندازی، گفت: در جلسهای با حضور وزیر راه و شهرسازی، شهرداری تهران و مدیرعامل مترو این موضوع مطرح شد که اگر ۷۰۰ میلیارد تومان تامین اعتبار شود پروژه در آن حدی که مردم بهره برداری اولیه را انجام دهند اجرایی خواهد شد.
وی افزود: آن بخشی که ما باید تأمین اعتبار کنیم قرار است از محل تغییر کاربری اراضی شهر جدید پرند باشد که یک زمین ۲۵ هکتاری را برای تغییر کاربری که مجموعه استانداری معرفی کرده است در نظر گرفتیم.
وی افزود: در جلسه قبل شورای برنامه ریزی هم این موضوع مطرح شد، اما میزان تراکم و نوع کاربریهایی که برای این زمین در نظر گفته شده بود به شکلی بود که میتوانستیم ارزش افزوده بیشتری ایجاد کنیم که این موضوع به خود پروژه کمک بیشتری میکند. بنابراین ما موضوع را به کمیته کار ذیل شورا ارجاع دادیم تا بررسی کنند و ببینند اگر تغییر کاربریها را ارتقا بدهند این ارزش افزوده بیشتری ایجاد میکند؟ که مسلما این به نفع پروژه است.
منصوری افزود: درست است که با این کار تاخیر چند هفته اتفاق میافتد، اما به ازای این تصمیم عدد قابل توجهی وارد پروژه میشود که انشاالله اجرای کار را تسریع میدهد.
آخرین وضعیت تأمین منابع مورد نیاز برای تکمیل متروی پرند
علیرضا کردرستمی مدیر اجرایی پروژه پرند نیز اواسط دی ماه درباره آخرین وضعیت تأمین منابع مورد نیاز برای تکمیل متروی پرند، به خبرنگار تسنیم، گفت: اخیرا در استانداری تهران جلسه کمیته برنامهریزی برگزار اما یک نگرانی مطرح شد که کاملا به جاست. نگرانی استانداری تهران این است که ارزش افزودهای که با تغییر کاربری نصیب زمین مجاور مترو میشود به طور کامل صرف تکمیل پروژه نشود؛ بر این اساس استانداری خواستار توافقی بین شرکت مترو و شرکت مادر تخصصی شهرهای جدید صورت گیرد تا تعهدی ایجاد شود که بعد از ابلاغ تغییر کاربری، منابع حاصل از این ارزش افزوده جای دیگری غیر از مترو هزینه نشود.
مدیر اجرایی پروژه متروی پرند تصریح کرد: در این راستا هماهنگیهایی با مدیرعامل شرکت مادر تخصصی شهرهای جدید انجام شده بود اما با تغییر مدیرعامل این شرکت به دنبال هماهنگیهای جدید هستیم تا توافقی که مدنظر استانداری است، صورت گیرد و نگرانی موجود برطرف شود.
اگرچه شرکت عمران شهر جدید پرند اخیرا در این زمینه واکنش یا پیگیری ای نداشته است و به نظر می رسد مدیریت شهری پرند نیز تنها، نظاره گر این مسئله هستند اما اکنون همه مسئولان مربوطه به اتفاق، نسبت به تأمین منابع مالی و راه اندازی متروی پرند تأکید دارند و تعیین تکلیف زمین های اطراف مترو گام نهایی برای به سرانجام رسیدن این پروژه است.
با این حال اگر عزم ایجاد شده راسخ نباشد یا پرداختن به آن در سایه موضوعات دیگر به فراموشی سپرده شود معنایش ناامید شدن هزاران شهروند، از دست رفتن فرصت، افزایش تدریجی سفرهای بین تهران و پرند و در نتیجه افزایش مصرف سوخت، افزایش ترافیک و آلودگی هوا و اتلاف وقت مردم، بیش از گذشته خواهد بود چراکه شهر جدید پرند برای ظرفیت ۷۰۰ هزار نفر طراحی شده و در حال توسعه است.
هم اکنون حدود ۳۵۰ هزار نفر در پرند ساکن هستند که ۴۰ هزار تردد به سمت تهران دارند. اگر ۲۰ هزار رفت و ۲۰ هزار تردد بازگشت در نظر بگیریم که تقریبا برای هر حرکت ۵۰ کیلومتر پیمایش لحاظ میشود و مصرف هر خودرو را ۸ لیتر در نظر بگیریم شامل ۱۶۰ هزار لیتر بنزین میشود.
با درنظر گرفتن ۲۳۰ روز کاری رفت و آمد (بدون لحاظ روزهای تعطیل) سالانه حدود ۳۷ میلیون لیتر سوخت مصرف میشود که اگر بهای پرداختی مردم را برای آن در نظر بگیریم ۱۱۰ میلیارد تومان میشود و دولت بیش از ۸ برابر آن یعنی سالانه ۹۰۰ میلیارد تومان را دولت به صورت یارانه میپردازد.
مدیر اجرایی مترو پرند تصریح کرد: از آنجایی که وضعیت شهر پرند ۷۰۰ هزار نفر پیشبینی شده قطعا با افزایش جمعیت تردد مردم آن بیش از دو برابر خواهد شد چرا که سفرهای تحصیلی نیز با افزایش جمعیت بیشتر خواهد شد.
این در حالی است که دولت میتواند با تأمین اعتبار مورد نیاز این پروژه عملا پول سه سال صرفهجویی در مصرف سوخت را از آن خود کند. این درحالیست که تمام ارکان مدیریتی کشور به دنبال این هستند که مصرف ناهنجار سوخت را کاهش دهند و به ثمر رساندن این پروژه میتواند به تحقق بخشی از این هدف کمک کند.
حال باید دید حاصل اظهارنظرهای مسئولان مختلف درباره پروژه پرند در حد حرف باقی میماند یا تأکیدات و پیگیریهای آنها رنگ واقعیت به خود خواهد گرفت.
آخرین اخبار شهر جدید پرند
مخاطب گرامی شما میتوانید از طریق ادرس ما به نشانی زیر و همچنین دیگر راه های ارتباطی نظیر اینستاگرام تلگرام و آپارات با ما در ارتباط باشید:
www.SedayeParand.ir
رسانه تحلیلی خبری صدای پرند
صدای پرند، صدای شما
اجازه بدهید مردم مطالبه گر پرند خودشان موضوع را پیگیری کنند
آنگاه هم شرکت عمران زمین را زودتر به پیمانکار می دهد و هم پیمانکار تا ریال آخر را در مترو خرج می کند !